Diabetische Retinopathie

Wat is Diabetische Retinopathie?

Diabetische retinopathie is de naam voor beschadiging van het netvlies (retina), door suikerziekte. (diabetes mellitus). Het netvlies is de binnenste, lichtgevoelige, laag van de oogbol. Door suikerziekte kunnen de haarvaten van het netvlies beschadigd worden. Deze kleine bloedvaten kunnen gaan lekken en afgesloten worden waardoor er eiwitten en vetten in het netvlies neerslaan en het netvlies te weinig zuurstof krijgt. Hierdoor kunnen er kluwen van nieuwe bloedvaten gaan groeien.
De ernst van de schade wisselt sterk en is onder meer afhankelijk van het type diabetes, de duur van de ziekte, de leeftijd, de instelling van de suiker en de bloeddruk. Zwangerschap bij een diabetes patiënte kan de schade doen versnellen.
Het gezichtsvermogen kan nog goed zijn terwijl er toch al afwijkingen van het netvlies aanwezig kunnen zijn.

Indeling diabetische retinopathie

Niet-proliferatieve diabetische retinopathie:
Niet-proliferatief wil zeggen dat er geen nieuw gevormde bloedvaten zijn. Wel zijn de haarvaten beschadigd, waardoor er lekkage optreedt en deze kleine bloedvaten dicht kunnen gaan zitten (zie Figuur 2).

Proliferatieve diabetische retinopathie:
Bij het proliferatieve stadium worden er naast bovengenoemde afwijkingen ook nieuwe bloedvaten (neovascularisaties) gevormd. Deze bloedvaten ontstaan als het netvlies te weinig zuurstof krijgt. Deze nieuwgevormde bloedvaten echter lekken zelf sterk en kunnen leiden tot bloedingen in de glasvochtruimte.

Macula oedeem:
Door lekkage van de vaatwand van de haarvaten rond de het centrum van het netvlies (macula) treedt er vochtophoping op (oedeem). Macula oedeem is lastig te behandelen en de belangrijkste oorzaak voor slechtziendheid bij diabetes patiënten.

Oogheelkundig onderzoek

Bij het oogheelkundige onderzoek van een patiënt met diabetes zullen wij met bijzondere aandacht het netvlies onderzoeken. Meestal gebeurt dit nadat druppels zijn toegediend om de pupil te verwijden. Indien nodig worden er door de oogarts foto’s gemaakt van het netvlies met kleurstof inspuiting (fluorescentie angiografie). Hiermee worden gebieden van slechte bloedvoorziening en/of lekkende bloedvaten duidelijk en vergelijkbaar in kaart gebracht.
Om macula oedeem vast te leggen kan er door de oogarts ook een OCT scan gemaakt worden. Met een OCT scan worden de diepere lagen van het netvlies in beeld gebracht. De OCT maakt met behulp van een lichtbundel een afbeelding van een dwarsdoorsnede van het netvlies.
Booy Optiek
Contactgegevens
Telefoon023-5380965
E-mailinfo@booyoptiek.nl
Adres Hoofdstraat 166
2071 EM Santpoort-Noord
 
Openingstijden
MaandagGesloten
Dinsdag9:00-12:30 en 13:30-18:00
Woensdag9:00-12:30 en 13:30-18:00
DonderdagGesloten
Vrijdag9:00-12:30 en 13:30-18:00
Zaterdag9:00-17:00
ZondagGesloten
Overige